A túlsózott gyermekélelmiszerek
A Gyermekélelmezési Tanácsadói Központ, hároméves életkorig bezárólag egy felmérést végzett a gyermek étrendjét és étkezési szokásait illetően. Ebből az derült ki, hogy a gyermekélelmiszerekben só felesleg található, mégpedig négyszeres mennyiségben. Zuzana Urbanová, a prágai Általános Egyetemi Kórház részéről rámutatott arra, hogy egy hat – tizenkét hónapos gyermek étrendjében 80 %-val több só található, mint szükséges volna, sőt, az egy – másfél éves gyermekeknél ez a mennyiség már 95 %. A még idősebb gyermekek mindegyikénél meghaladta a nátriummennyiség a javasolt értéket, egyes esetekben akár négyszeres mértékben is. Közben só felesleget olyan gyermekek esetében is találtak, akik szoptatva voltak és gondosan előkészített házi étellel voltak kiegészítés gyanánt táplálva. A legnagyobb gondot a túlsózott pékáruk fogyasztásának formájában mutatkozott elsődlegesen, ezeket a gyermekek pedig már csecsemőkortól kapják. Mindehhez később még hozzáadódnak a füstölt termékek, a sajtok, a sózott vajak és más, magas sótartalmú élelmiszerek. A túlzott só bevitel az újszülött és a csecsemőkorban a vesék túlterhelését okozza, , miközben a vesék ilyen korai életkorban még nem kellőképpen érettek. A szív és a teljes kardiovaszkuláris rendszer számára a terheltség rendszerint olyan magas szokott lenni, hogy már az iskoláskorú gyermekek esetében az orvosok gyakran magas vérnyomást és más nem kívánatos következményeket diagnosztizálnak. A másik kockázatot a sós ízre való hajlam kialakulása jelenti, mely rendszerint erős szokott lenni és az életkor előrehaladásával ez fokozódik. A sós krumpli és a sós mogyoró fogyasztása más egyéb faktorral kombinálva, úgy mint például mozgáshiánnyal, túlsúly és kövérség kialakulásához vezet, majd később kardiovaszkuláris megbetegedéshez vezet. A gyermekek számára a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás eleve a sós ízre való rá nem szoktatás.
A Gyermekélelmezési Tanácsadói Központ, hároméves életkorig bezárólag egy felmérést végzett a gyermek étrendjét és étkezési szokásait illetően. Ebből az derült ki, hogy a gyermekélelmiszerekben só felesleg található, mégpedig négyszeres mennyiségben. Zuzana Urbanová, a prágai Általános Egyetemi Kórház részéről rámutatott arra, hogy egy hat – tizenkét hónapos gyermek étrendjében 80 %-val több só található, mint szükséges volna, sőt, az egy – másfél éves gyermekeknél ez a mennyiség már 95 %. A még idősebb gyermekek mindegyikénél meghaladta a nátriummennyiség a javasolt értéket, egyes esetekben akár négyszeres mértékben is. Közben só felesleget olyan gyermekek esetében is találtak, akik szoptatva voltak és gondosan előkészített házi étellel voltak kiegészítés gyanánt táplálva. A legnagyobb gondot a túlsózott pékáruk fogyasztásának formájában mutatkozott elsődlegesen, ezeket a gyermekek pedig már csecsemőkortól kapják. Mindehhez később még hozzáadódnak a füstölt termékek, a sajtok, a sózott vajak és más, magas sótartalmú élelmiszerek. A túlzott só bevitel az újszülött és a csecsemőkorban a vesék túlterhelését okozza, , miközben a vesék ilyen korai életkorban még nem kellőképpen érettek. A szív és a teljes kardiovaszkuláris rendszer számára a terheltség rendszerint olyan magas szokott lenni, hogy már az iskoláskorú gyermekek esetében az orvosok gyakran magas vérnyomást és más nem kívánatos következményeket diagnosztizálnak. A másik kockázatot a sós ízre való hajlam kialakulása jelenti, mely rendszerint erős szokott lenni és az életkor előrehaladásával ez fokozódik. A sós krumpli és a sós mogyoró fogyasztása más egyéb faktorral kombinálva, úgy mint például mozgáshiánnyal, túlsúly és kövérség kialakulásához vezet, majd később kardiovaszkuláris megbetegedéshez vezet. A gyermekek számára a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás eleve a sós ízre való rá nem szoktatás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése