A kardiovaszkuláris megbetegedések számának növekedésével összefüggésben
az orvosok a só, illetve nátrium bevitel csökkentésére hívják fel a
figyelmet. Az emberek gyakran tévesen vélekednek úgy, hogy
elegendő csökkenteni csupán a túlsózott sült krumpli fogyasztását. Az
igazság viszont az, hogy a szervezetünkbe a legtöbb sót az
élelmiszeripar által termelt általános élelmiszerekkel visszük be. Így
veszélyesek lehetnek a füstölt áruk, a sajtok, az ásványvizek, a
mustár, az eltett olívamag, de akár a pékáruk, gabonafélék és mélyhűtött
termékek is. A túl sok nátrium fokozza a vérnyomást, ami a halálos
agyvérzések, szívelégtelenségek és infarktusok bekövetkezésének legfőbb
oka. Egy átlagos európai lakos naponta úgy 9 – 14 grammnyi sót
fogyaszt el. A napi átlagosan bevitt mennyiség 1,5 grammal történő
csökkentése a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet csak évente mintegy
150 ezer emberi életet menthetne meg. Nagy-Britanniában például
sikerült a fejenkénti napi átlagosan bevitt sómennyiséget 9,6 grammról,
8,6 grammra letornászni, aminek következtében az agyvérzéses esetek
száma év közben mintegy 35 ezer esettel csökkent. A mai ember állítólag
ötvenszer többször sózza ételét, mint arra a történelmét tekintve
élettanilag szüksége volna. Mintegy kétmillió évvel ezelőtt az őseink
táplálkozásában nagyon csekély volt a nátrium jelenléte, éppen ezért az
emberi szervezet elkezdte ezt az elemet visszatartani. Ez azonban most
nekünk káros. Mind az EU, úgy az USA egészségügyi szervezetei is
igyekeznek a kormányokra nyomást gyakorolni a tekintetben, hogy
szigorítsák az élelmiszerekben megengedett nátriumtartalom szintet.
Szintén sokat segítene a jelen helyzeten, ha otthon megtanulnánk az
ételeinket utólagosan nem sózni. A só helyett alkalmazhatóak fűszerek és
gyógynövények is. E célból igen megfelelő lehet a fokhagyma, a
szőlőecet, a hagyma, a póréhagyma, a bors, a kapor, az oregano, a
rozmaring, a bazsalikom, a koriander, az ánizs, vagy a kardamom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése