2012. március 24., szombat

Allergia

Az allergia szó a mai világunkban egy igen gyakran emlegetett kifejezés és ez főleg azért van így, mert az allergiában szenvedők száma nagyon magas, de ami még ennél is rosszabb, hogy ez a tendencia szüntelenül terebélyesedik. Óvatos becslések azt mondják, hogy az emberi társadalom mintegy negyede szenved valamilyen allergiában, részarányuk pedig évente százalékosan növekszik. Ezek alapján az következik, hogy a jövőben lényegében valamennyi ember allergiássá válhat és így következésképpen a XXI. századtól kezdve az emberi fajt latinul akár Homo alergicus-nak is lehet majd nevezni.
Az allergia tulajdonképpen egy túlérzékenység valamilyen idegen eredetű fehérjére. Az allergia kifejezést azonban előszeretettel kezdték el alkalmazni olyan egyéb testi reakciókra is, amelyek eredetének semmi köze sincs az allergiákhoz, csupán tüneteik terén hasonlítanak rájuk. Így forognak közszájon olyan allergiák, mint a hideg vízre, vagy a Napra, esetleg illatra és hasonló egyebekre való allergia. A légúti, vagy emésztőrendszeri nyálkahártyákra jutó idegen eredetű fehérjéknek természetesen meg kell semmisülniük. Az idegen eredetű fehérjéket az emberi szervezet nem képes másképpen feldolgozni, mint csak egy igen bonyolult folyamat mentén, azaz először is egyes aminosavakra bontja őket, majd azután további feldolgozás alá kerülnek. A további feldolgozás alá nem kerülő fehérjék elvileg megsemmisülnek. Jelenlétük olyan természetes reakciókat váltanak ki, melyeket az ember lényegében nem is vesz észre, így a légutak nyálkahártyáján szüntelenül landolnak különféle por- és pollenrészecskék, atkák, különféle állatok szőrtöredékei, vagy éppen gyapjú, pamut és számos más fehérje eredetű anyag.
Egy egészséges ember ezeket a fehérjéket képes feldolgozni, eltávolítani a nyálkahártyájáról, majd kiválasztani a szervezetéből. Az allergiás ember viszont nem. Az allergiás reakció egy hisztérikus női reakcióhoz hasonlítható: egy enyhe indítékra, vagy ingerületre egy nagyon heves válaszreakció következik be. Ez esetben egy túlzottan erős reakcióról van szó az idegen eredetű fehérje jelenlétére. No eddig a pillanatig úgy gondolom ez az egész egy nagyon egyszerű dolognak tűnt, de amint belemegyünk olyan kérdések boncolgatásába, hogy az allergia miért is jelent ilyen hatalmas civilizációs gondot, illetve hogyan lehet az allergiát gyógyítani, vagy kigyógyulni belőle, akkor egyszer csak az egész tudományos világ hirtelen pislogva megcsendesedik.
Nagyon sokféle elmélet létezik az allergia keletkezésének okairól.
A gyógyítása azonban csak a gyógyszeripar szempontjából van megnyugtató módon megoldva. Az allergiákra adott gyógyszerek alkalmazásával az allergiás reakciók csak átmenetileg szűnnek meg annak ellenére, hogy mondjuk időnként olyan gyógyszerekkel társítják őket, mint a légúti nyálkahártya vérbőségét biztosító gyógyszerek, vagy éppen gyulladáscsökkentők, de persze mindezek mellett továbbra is a fő gyógyszereknek az allergia elleniek maradnak. A gyógyítás ezen módja üzleti szempontból eszméletlenül előnyös – hiszen az allergia fennállásának teljes ideje alatt folyton ismétlődő jelleggel szedni kell a gyógyszereket és ezzel a pedig szüntelen termékfogyasztás kiválóan biztosított. Az allergiás tünetek kezelés nélkül hagyása igen problémás dolog, hiszen a tüsszögés, a viszketés, a nátha, a köhögés és a különféle gyulladások mind-mind igen kellemetlen tünetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...